Med väl förankrade visioner
År 1991 kom Lennart E Bengtsson som ny Vd till Wapnö med en bakgrund som lantmästare och nio år på lantbruksuniversitetet i Uppsala. Visionen om ett eget kretslopp på gårdsnivå fanns nog redan då, men på den tiden var Wapnö en vanlig gård och mjölken sändes iväg till de stora mejerierna.
På gården fanns 90 mjölkkor och valet stod mellan avveckling - eller storsatsning på mjölkproduktion. Beslutet blev det senare alternativet och planer på ett gårdsmejeri tog fart. Meningen var att hitta en annan väg än de multinationella företagen för att nå konsumenterna, nämligen att skapa mervärden. Wapnö ville vara ett konsumentnära företag, en gård som gick att besöka. Närhet, färskhet och öppenhet är Wapnös egen affärsidé och den är lika betydelsefull idag som då.
Sedan april 1998 har mejeriet varit i drift och sysselsatte då tre personer. Kapaciteten låg på två miljoner liter per år och den totala mjölkproduktionen på Wapnö låg på tre miljoner liter per år. Besättningen bestod av 340 mjölkande kor samt ungdjur. Ost hade dock tillverkats på gården sedan tidigare. Det lilla mejeriet köptes in från en konkursförvaltare, och placerades i ett gammalt stall. Det skulle bli möjligt för besökarna att se hur produktionen gick till genom att se på lokalen genom några fönster en våning upp. Närheten till produktionskedjan och möjligheten att kunna se mjölkens väg från ko till konsument var ett helt nytt sätt att marknadsföra gårdens utbud.
Genom åren har det hänt mycket på gården. Långt före byggnationen av biogasanläggningen togs det vara på överskottsvärmen från nedkylningen av mjölken till att värma upp gårdens byggnader.
2009 kom Wapnös nya varumärke Härproducerat® som har till syfte att förtydliga för konsumenten om matens ursprung. Råvara och förädling ska ske på samma plats.
1997 bjöd Wapnö in till Sveriges första publika betessläpp och publiktillströmningen har ökat år från år. Tusentals personer kommer från hela landet för att se korna komma ut på bete och "kosläppen" har spridit sig i hela Sverige. På Wapnö finns originalet och här heter det inte "kosläpp" utan Betessläpp, då våra kor går fria året om. Nästan lika länge har vi haft barnveckor " Kretsloppsdagar" då skolbarnen får besöka gården för att lära och leka. Detta är också något som många gårdar tagit efter. Varför valde du att ägna ditt liv åt mjölk och kossor? -Jag tyckte att mjölk var väldigt svårt att nå ut till konsumenterna med, så jag valde att arbeta med det. -Man ska ju inte göra det lätt för sig, säger Lennart E Bengtsson.